Een Dubbelwandig Rookkanaal
U bent opzoek naar een houtkachel, pelletkachel of misschien wel een tuinhaard. Om de kachel op een correcte en veilige wijze aan te sluiten is de kwaliteit en samenstelling van het dubbelwandige rookkanaal de hoogste prioriteit. Let er ook bij op dat elk land een eigen regelgeving heeft voor het aansluiten van rookkanalen. Graag nemen wij je in dit artikel eens mee door de rookkanaal mogelijkheden en vereisten.
Rookgasafvoer voor de kachel aanleggen
Wanneer men een rookkanaal wil laten installeren is het eerst van belang om het bouwbesluit bij de hand te nemen. Hierin wordt gesteld dat er een wezenlijk verschil zit tussen stoken op vaste brandstoffen (b.v. houtkachels, pelletkachels) en het stoken op aardgas (gaskachel, gashaard). In dit artikel beperken wij ons voornamelijk op het stoken op vaste brandstoffen. Wanneer u meer wilt weten van het stoken op andere brandstoffen adviseren wij je natuurlijk graag in onze showroom.
Wanneer het rookkanaal van de pelletkachel of houtkachel aangelegd wordt is het van belang dat men onder andere rekening houdt met de diameter van het rookkanaal, lengte van het rookkanaal, isolatie van het rookkanaal, afstand tot brandbare delen en de wijze van uitmonding.
- Wanneer de inwendige diameter van de kachelpijp te klein is bestaat er de kans dat er te weinig trek in het rookkanaal zit t.b.v. de houtkachel of pelletkachel. Wanneer de inwendige diameter van het rookkanaal te groot is bestaat er de kans dat het dubbelwandige rookkanaal niet voldoende op temperatuur komt (dus condensvorming).
- De lengte van het dubbelwandige rookkanaal bepaald mede de mate van de natuurlijke trek die er ontstaat. Wanneer de rookgasafvoer niet voldoende lengte heeft bestaat er een kans van rookgasterugslag
- Wanneer men werkt met een houtkachel of een pelletkachel is het belangrijk dat de uitmonding van het dubbelwandige rookkanaal plaats vindt in de ‘vrije zone’. De vrije zone is simpelweg boven het hoogste punt van de woning en rekening houdende met omliggende gebouwen. Wanneer de uitmonding hier plaats vindt is de kans op valwinden en terugslag gering. Je wilt natuurlijk niet dat de rookgassen in de woonkamer komen in plaats van in de vrije buitenlucht.
- Tot slot, en misschien wel het belangrijkste punt is de veiligheid van het rookkanaal. Zodra de rookgasafvoer de ruimte waar het toestel staat verlaat is men verplicht om over te gaan op een dubbelwandig rookkanaal. Een dubbelwandig rookkanaal is in feite een geïsoleerd enkelwandig rookkanaal. De isolatiedikte is normaal gesproken +- 25mm. Vervolgens kijkt de installateur naar de G-maat op het rookkanaal. De G-maat op het rookkanaal staat in verhouding met de afstand tot brandbare delen. Hoe lager de G-maat, hoe dichter de (brandwerende) koof op het rookkanaal geplaatst mag worden. Een dubbelwandig rookkanaal moet volgens de Nederlandse regelgeving namelijk brandwerend omkokerd worden. De meeste dubbelwandige rookkanalen hebben een G-maat van 70mm. De rookkanalen van AAA-Eco hebben een G-maat van 50mm zodat de brandwerende koof weer een stukje minder ruimte van uw woning inneemt.
Zelf een dubbelwandig rookkanaal aanleggen?
Bij AAA-Eco B.V. ben u van harte welkom om uw situatie door te nemen. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden om een dubbelwandig rookkanaal te installeren. Tijdens een uitgebreid adviesgesprek met een van onze specialisten nemen wij stap voor stap met u de situatie door. Indien u wenst dat het rookkanaal voor u geïnstalleerd wordt brengen wij u ook graag in contact met een van uw dichtstbijzijnde installateurs.